2 maanden Google+

2 maanden Google+
We zijn nu 2 maand verder en hoe vergaat het Google+?
Na een onstuimige lancering is het nu toch wat rustiger geworden. Het zijn voornamelijk de early adopters die erg actief en enthousiast zijn. En dat, nog steeds, heel veel posts gaan over Google+ zelf en over de grote concurrent Facebook. Nog steeds verkeert G+ in een betafase en staan de deuren nog niet wagenwijd open voor het grote publiek. Nog dagelijks wordt er aan het netwerk gesleuteld. Met grote regelmaat komen er nieuwe features bij of wordt er weer iets aangepast. Dat zou voor de doorsnee gebruiker wellicht ook iets teveel van het goede zijn.

Ik zelf heb Facebook vaarwel gezegd, was nooit mijn ding. Ben altijd behoorlijk anoniem op het internet aanwezig geweest, alleen met m’n nickname. Mijn echte naam en andere privégegevens waren alleen bekend bij een klein groepje mensen. Met de komst van G+ ben ik daar ook vanaf gestapt. Mede doordat je zelf kunt bepalen wie wat te weten krijgt. Dat was bij Facebook wel anders. Nu weet Google natuurlijk ook bijzonder veel over mijn persoon, echter doet men daar niet geheimzinnig over en is het redelijk transparant allemaal. Google biedt gewoon een heleboel superhandige diensten aan, waar ik veel gebruik van maak. Dat daar dan tegenover staat dat ze mij willen bedienen met gepersonaliseerde reclames, ik vind het prima.

Verder kun je in G+ iedereen volgen zonder te moeten vragen of je hun vriendje mag zijn en dat stond mij in Facebook zeker niet aan. Het Google+ concept zit gewoon veel beter en doordachter in elkaar.
Verder luistert Google naar de gebruikers. De mogelijkheid om feedback te sturen is ingebouwd en werkt wonderbaarlijk goed.

Alleen-echte-namen-beleid
Natuurlijk ook de nodige commotie, bijv. over het echte-namen-beleid van Google. Alleen echte namen op G+, met uitzonderingen voor bepaalde celebraties (Lady Gaga, Madonna, etc.).
Google zegt via Eric Schmidt:
If you don’t want to use your real name, don’t use Google+

Daar hebben ze wel een punt natuurlijk. Google geeft aan dat G+ ook bedoelt is als een identity service. Hetzelfde doet Facebook trouwens ook al, op heel veel plekken kun je inloggen met je Facebook identiteit.
Nu is het aan Google om op een goede wijze te zorgen dat iedereen de juiste identiteitsgegevens opgeeft. Uit de verschillende berichten op G+ blijkt dat er ook wel mensen onterecht worden geblokkeerd omdat die gewoon een ongebruikelijke naam hebben. Wanneer Google van mening is dat jij geen echte naam gebruikt, wordt je geblokkeerd en moet je maar aantonen dat het werkelijk jouw echte naam betreft.

Google+ vs Facebook
G+ kreeg vanaf het begin de stempel Facebook-killer mee. En uiteindelijk zal G+ in mijn beleving groter worden dan FB. Voorlopig is dat nog niet het geval. Bij Facebook gaat men natuurlijk ook niet alleen zitten toekijken hoe Google de ene na de andere handige feature inbrengt. Die pikken gewoon wat ideeën mee en implementeren deze in hun eigen sociale netwerk.
Kwam een hele treffende opmerking tegen:
Facebook is er voor je oude vriendjes en Google+ om nieuwe vrienden te ontmoeten.
In mijn geval klopt dat wel. Ben nooit zo’n sociaal netwerker geweest. Heb al jaren een account bij FB, Twitter (diverse), LinkedIn, etc., maar was echter nooit bijzonder actief op dat gebied.
Over het algemeen zitten de meeste vrienden nog op FB en die vertikken het om over te stappen naar Google+, “Nog een erbij, zit al op Facebook, Hyves en Twitter … nee dank je.”
Door G+ ben ik zelf nu pas actief aan het digitaal socialiseren en heb ondertussen al een heleboel interessante mensen in mijn kringen en daar komen bijna dagelijks een paar bij. Mensen die ik helemaal niet persoonlijk ken, maar waar ik dan toch mee communiceer, min of meer.




Google+ in Nederland
In Nederland loop het niet storm, maar een hele klein percentage maakt gebruik van Google+. Als land met G+ gebruikers staan we echt ergens onderaan. Maar dat was met Facebook ook het geval. Veel Nederlandse Facebook-gebruikers zijn het afgelopen jaar pas lid geworden van dat netwerk.
Heb je eindelijk door hoe dat onoverzichtelijke Facebook een beetje werkt en heb je een leuke vriendenkring opgebouwd, stapt je natuurlijk niet zo snel over naar een ander sociaal platform. Hoewel G+ in mijn beleving veel gebruikersvriendelijk is en zeker veel overzichtelijker instellingen.

Wat mist er nog?
Waar de gebruikers al een tijdje naar uitkijken, ik ook, zijn bijv. hashtags, een echte G+-zoekfunctie en een mogelijk om bepaalde posts te bewaren (favorieten of labelen).
Verwacht niet dat die features lang op zich zullen laten wachten.
Zoek je nog interessante mensen om in een kringetje te stoppen? Kijk hier dan eens.
Wacht je nog op een uitnodiging? Nodig jezelf uit.

Wanneer G+ volwassen is geworden zal het zeker een succes worden, geen twijfel over mogelijk.


Geschreven door Marco Korthout @ 30 aug. 2011 11:58
Tags
Google Plus

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud