Zoek je een goede bestandsmanager - Multi Commander of FreeCommander XE

Zoek je een goede bestandsmanager - Multi Commander of FreeCommander XE
Bestandsmanagers zijn naar mijn bescheiden mening een van de belangrijkste en meest gebruikte applicaties op de computer. Iedereen gebruikt ze, maar niet iedereen doet dat optimaal omdat ze nog steeds gebruikmaken van de Windows verkenner. Waarschijnlijk weten ze gewoon niet wat ze missen en dat het allemaal veel makkelijker kan.

Vind het nog steeds onbegrijpelijk dat Microsoft daar niet meer tijd in heeft gestoken, al hadden ze alleen maar een twee-venster interface voor de verkenner van gemaakt, dat zou al een stuk geholpen hebben.




Vraag een computerkenner welke bestandsmanager hij gebruikt en de meesten zullen zeggen: Total Commander, ik kan niet zonder. Ook ik heb ooit een licentie gekocht voor deze bestandsmanager. Doordat ik een klein, maar wel belangrijk dingetje heb met de Total Commander, het crasht soms bij mij bij het rechtsklikken, ben ik vreemd gegaan met andere bestandsmanagers.

Wil graag 2 bestandsmanagers onder de aandacht brengen:
Multi Commander en FreeCommander XE (de nieuwe FreeCommander)

De Multi Commander, vandaag net vernieuwd naar versie 2.8.1, is een echte alleskunner. In het verleden moest je er nog voor betalen, nu alweer een tijdje freeware en desondanks wordt de software nog steeds doorontwikkeld. Een echte concurrent van de Total Commander, die het zelfs op bepaalde gebieden overtreft. Met versies voor 32-bit en 64-bit Windows versies, ook in portable versie.


Wanneer je Multi Commander voor het eerst start, schrik je misschien van de drukke gebruikersinterface, helemaal als je tot dan toe alleen met de Windows verkenner gewerkt hebt. Eigenlijk is het een slechte vergelijking, met de verkenner. De verkenner doet z'n naam eer aan, je kunt je mappen verkennen en wat standaard acties als kopiëren, openen, plakken, etc. mee uitvoeren, meer eigenlijk niet. Met echte bestandsmanagers als Multi Commander kun je veel en veel meer. Het ondersteunt plugin's en extensies en heeft al van huis uit een heleboel handige extra tools aan boord.



Zo lijkt die grote knoppenbalk onderin, met wel erg veel knoppen, een beetje teveel van het goede. Kun je desgewenst verbergen, is echter wel superhandig, je kunt alle knoppen naar wens een functie toekennen en desnoods een kleurtje geven. Met de nieuwste versie heeft het een handig favorietenvenster (veel gebruikte mappen) die je via een knop of sneltoets kunt oproepen.





Je kunt het niet zo gek bedenken of deze tool kan het, FTP-en, in-en uitpakken van archiefbestanden (Zip, 7Zip, Rar, tar,gz,bz2, tar.gz, tar.bz2 ), register verkennen, tekstbestanden converteren, afbeeldingen converteren, multi-hernoemen, checksum berekenen, mappen en bestanden vergelijken, interface naar eigen voorkeur aanpassen, etc.



Heb je dat allemaal niet nodig, kun je FreeCommander XE eens proberen. Kan ook bijzonder veel, maar is qua interface net wat vriendelijker. Wat ik zelf erg handig vind is de middenbalk waarin je zelf kunt aangeven welke knoppen daarin moeten staan. De FreeCommander XE is een geheel opnieuw geschreven nieuwe versie van de oudere FreeCommander en is eigenlijk nog maar een preview-versie van wat er komen gaat. Maar laat je niet weerhouden om het te gebruiken, alle opties werken goed, ben nog niets vreemds tegengekomen.
Het heeft zelfs weer functies aan boord die je niet vindt bij de Multi Commander.



Beide bestandsmanagers zijn o.a. Nederlandstalig, ook handig.

Multi Commander en FreeCommander XE (de nieuwe FreeCommander)

Geschreven door Marco Korthout @ 26 dec. 2012 21:37
Tags
Multi Commander FreeCommander XE

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud