Review: De Google Nexus 4

Review: De Google Nexus 4
Mijn collega Andre Yoskowitz heeft de Google Nexus 4 aan een test onderworpen en hieronder zijn bevindingen.

Begin november 2011 kondigde Google de nieuwste Nexus phone aan, de Nexus 4. Deze keer gemaakt door LG met high-end specs en een heel aantrekkelijk prijskaartje (Google verkoopt de Nexus 4 in Amerika voor 299 (8GB) en 349 (16GB) dollar. De Nexus 4 is door de aantrekkelijke prijs en de geweldige specificaties nauwelijks aan te slepen in Amerika en andere landen waar het toestel inmiddels te koop is.




Hoewel de Nexus 4 uitblinkt in design, functies, specificaties en de verrassend lage prijs, heeft Andre toch ook wat minpuntjes gevonden.

Specs en ontwerp




De specs van de Nexus 4 overtreffen die van de toch ook niet slechte Galaxy Nexus. De processor is een zéér krachtige 1,5 GHz quad-core processor (Qualcomm Snapdragon S4 Pro) en is daarmee een van de snelste smartphones momenteel beschikbaar en omdat het draait op een vanilla versie van Android, zonder aanpassingen van derden, is het echt een snelheidsmonster. Zelfs na het downloaden van alle apps, is Nexus 4 onverslaanbaar op gebied van snelheid.

Verder beschikt het apparaat over 2GB RAM, 8 of 16GB intern geheugen (geen microSDslot), en een grootte 2100 mAh niet verwijderbare accu. Dan hebben we 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 en NFC. Helaas geen ondersteuning voor LTE, ondanks dat een een verborgen LTE chip aanwezig is die werkt met bepaalde frequentiebanden. Het is vreemd dat Google geen LTE ondersteuning heeft toegevoegd, omdat Apple er wel over beschikt en omdat AT&T en T-Mobile hun volledige LTE netwerken in de VS gaan uitrollen. Google geeft als reden op dat het te maken heeft met de levensduur van de accu.

Qua ontwerp is het een kruising van de LG Optimus G en de Galaxy Nexus. Het apparaat is mooi mooi gestroomlijnd en zwart. De achterkant is niet verwijderbaar maar beschikt over krasbestendig glas. Of die achterkant heel blijft wanneer het van grote hoogte valt, is maar de vraag. Een cover is daarom wel aanbevolen.

Het apparaat is net zo zwaar als de Galaxy Nexus met het verschil dat de Nexus 4 overal even dik is, in tegenstelling tot de Galaxy Nexus, die onderaan dikker is dan de bovenop. Het ligt comfortabel in de hand en oogt en voelt als een kwalitatief goed apparaat.

Verder vind je alleen aan klein speakertje aan de voor- en achterkant, twee camera's, een startknop, volumeknop en een micro-SIM slot aan de zijkant (omdat de achterkant niet verwijderd kan worden).





Scherm




LG heeft de Nexus 4 een geweldig scherm meeegegeven, een 4,7-inch True HD IPS Plus-touchscreen met een resolutie van 768 bij 1280 pixels, 320 pixels per inch. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S III heeft 306 ppi en de Apple iPhone 5 heeft een pixeldichtheid van 326 ppi.

Het bedrijf maakt gebruik van een nieuwe technologie om de touch-sensor van het scherm te integreren in de buitenste laag van het glas. Dit is dezelfde techniek die we zien in de nieuwe iPhone 5. Corning Gorilla Glass 2 is standaard om de smartphone te beschermen tegen krassen en scheuren.

Prestaties en levensduur accu



Zoals eerder aangegeven zijn de prestaties overweldigend. De neiuwe Jelly Bean (Android 4.2) is Google's meest efficiënte besturingssysteem en samen met de high-end hardware heb je een prachtige combinatie. 80 apps geïnstalleerd en nog geen enkele vertraging merkbaar, niet bij het openen van een en niet bij het wisselen van de verschillende schermen met diverse apps geopend.

Andre vond dat het apparaat veel sneller was dan andere quad-core processors apparaten, waarschijnlijk omdat de Nexus niet wordt gehinderd door de UI van derden zoals de Samsung TouchWiz of HTC's Sense.

De levensduur van de accu is goed, net als bij de Galaxy Nexus, niet echt spectaculair maar wel goed. Met gewoon gebruik gaat één lading ongeveer 13 - 15 uur mee, met weinig gebruik 18-20 uur.

Camera



Ten opzichte van de Galaxy Nexus is de camera een grote verbetering en ook heeft Google de camera software flink onder handen genomen, nieuwe functies toegevoegd en een minimalistische interface.



De Samsung Galaxy Nexus moest het nog doen met een 5MP camera, de LG heeft de beschikking over de standaard 8MP. Natuurlijk zegt het aantal megapixels niet alles, maar de camera van de Galaxy Nexus presteerde toch een beetje teleurstellend.

Wanneer de cameramodus de eerste keer wordt opgestart, zie je alleen de viewfinder, een wisselknop voor camera/video/panoramic modi, de sluiterknop en de instellingen. In Android 4.2 kun je ervoor kiezen om een plek op het scherm ingedrukt te houden, en vervolgens met enkele veegjes de resolutie, de flits, en andere instellingen aan te passen. Zo kun je de camera van de Nexus 4 met slechts één vinger bedienen. Ook is PhotoSphere toegevoegd, waarmee je panoramafoto's van 360 graden kunt nemen. De galerij-preview is verdwenen. Wanneer je nu naar links veegt vanaf de rechterzijde verschijnt er een "Filmstrip" galerij. Erg mooi.

De foto's en de kleuren zijn helder, alsmede de kwaliteit van de foto's gemaakt met weinig licht (zie hieronder), de camera doet echter onder voor de huidige standaard (de iPhone). De sluitertijd was traag in veel gevallen en de belichting en instellingen kunnen wat tijd kosten om er goed mee te kunnen werken.



Software




Qua besturingssysteem en software zal de Nexus 4 je niet teleurstellen. Jelly Bean 4.2 is de meest innovatieve, snelste en visueel aantrekkelijkste versie van Android. Terwijl iOS de laatste jaren niet echt significant is veranderd en er eigenlijk geen sprake is van echte innovatie, heeft Google Android constant echt doorontwikkeld en verbeterd. En ware het niet voor de fragmentatie-issues, zou Android waarschijnlijk een nog grotere leider geweest zijn op de smartphone markt.



Over de features van Android 4.2 is de laatste maanden al heel veel geschreven, daarom alleen naast de hierboven besproken veranderingen aan de camera-software dat je widgets kunt toevoegen aan je unlockscreen, waardoor je bepaalde informatie op je Nexus 4 kunt checken zonder dat je je telefoon hoeft te ontgrendelen.




Conclusie



De Google Nexus 4 is een gestroomlijnde, sterke smartphone gebouwd met high-end hardware en een high-end besturingssysteem. Het beschikt over een echt fantastisch scherm en de prestaties zijn uitstekend. Ondersteuning voor LTE is niet aanwezig, dat zou voor sommigen een teleurstelling kunnen zijn. Net als bij de Galaxy Nexus is er geen mogelijkheid om het geheugen uit te breiden, vind ik persoonlijk jammer, maar ook dit is onderdeel van Google's master plan om al je gegevens in de cloud op te slaan.

Met prijzen in de VS vanaf $300 (8GB) voor een los toestel (in Nederland ongeveer €535 (16GB)) onverslaanbaar, vergelijkbare apparaten van Apple en Samsung kosten al gauw meer dan $600.

Google heeft hier echt een winnaar, en is zeker de beste Android phone die Andre ooit gebruikt heeft. Nu alleen nog de productie en beschikbaarheid nog wat verbeteren.

Specs 8/10
Ontwerp 9/10
Scherm 9/10
Accu 8/10
Prestaties 10/10
Software 10/10
Ecosystem 9.5/10

Total: 9/10


Geschreven door Marco Korthout @ 9 jan. 2013 16:03
Tags
Google Android LG Smartphone Nexus 4 Review Test

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud