In hoger beroep celstraf mede-oprichter The Pirate Bay gehalveerd

In hoger beroep celstraf mede-oprichter The Pirate Bay gehalveerd
Met een vertraging van twee dagen, heeft het Zweedse Hof van Beroep de celstraf van Pirate Bay mede-oprichter Gottfrid Svartholm Warg gehalveerd, één jaar in plaats van de twee jaar, waarvoor hij eerder was veroordeeld.

Per Gottfrid Svartholm Warg, alias anakata, is een Zweedse computerspecialist en hacker, ook wel bekend als de mede-eigenaar van het webhosting bedrijf PRQ en co-eigenaar van de BitTorrent site The Pirate Bay moet nu één jaar brommen voor zijn aandeel in het hacken van het Zweedse Swedish IT bedrijf Logica en de Noorse bank Nordea.




Het Hof heeft de straf verlaagd omdat niet kon worden bewezen dat Svartholm Warg verantwoordelijk was voor de digitale inbraak bij Nordea. In eerste aanleg had een Zweedse rechter nog geoordeeld dat anakata niet alleen betrokken was bij de hack, maar ook bij grootschalige fraude. Hij werd veroordeeld tot 2 jaar celstraf.

Het Hof acht hem wel schuldig acht aan het hacken van softwarebedrijven Applicate en Logica.

Svartholm werd in april 2009 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het toegankelijk maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Ook moest hij, samen met de drie andere oprichters van The Pirate Bay, een boete van 4,4 miljoen dollar betalen. Hij verdween hierop uit de openbaarheid. Hoger beroep werd bij verstek afgewezen. Op 30 augustus 2012 werd hij in Phnom Penh gearresteerd. Hij werd in september uitgeleverd aan Zweden en zit daar sindsdien zijn gevangenisstraf uit. Op 17 april 2013 werd hij aangeklaagd wegens computerinbraken en fraude.

Geschreven door Marco Korthout @ 26 sep. 2013 16:43
Tags
The Pirate Bay Per Gottfrid Svartholm Warg anakata Hoger beroep

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud