MK809 III Mini PC of Chromecast?

MK809 III Mini PC of Chromecast?
Met de komst van Netflix in Nederland zocht ik een alternatief voor een smart-tv. Voorlopig keken we Netflix via de Xbox 360, wat op zich wel werkt, maar wat wel omslachtig en traag werkt. Onze mede8er 1000X3D ondersteunt geen Android-apps en om nu direct een nieuwe tv of mediaspeler aan te schaffen om oude tv-series te bekijken. Een Google Chromecast zou ideaal zijn, echter is die hier (nog) niet te koop en via mijn postadres in de VS lukte het mij niet om er eentje te kopen.

Er kwam een MK809 III Quad Core Android Stick (Android mini-pc) langs in een van de bekende aanbiedingensites, die ik dan ook direct maar besteld heb. De specificaties logen er niet om: Android 4.2, de nieuwe Quad Core Rockchip RK3188, 2GB RAM werkgeheugen, 8GB opslag, 3 usb poorten, wifi, bluetooth en nog meer leuks.




SPECS
✔ Processor: RK3188 Rockchip
✔ CPU: Quad Core 1.8GHz (draait op 1.6GHz)
✔ GPU: Quad Core Mali 400
✔ RAM: 2GB (2048MB) DDR3
✔ Opslag: 8GB Nand Flash
✔ Wifi: 802.11 B/G/N tot 150Mbps
✔ Bluetooth: Versie 3.0
✔ USB poorten: 3x USB waarvan 2x micro en 1x normaal
✔ Micro SD kaart slot tot 32GB
✔ Video support: Full-HD 720p & 1080p, Super HD 2160p, 3D TV
✔ Video bestandsformaten: MKV, DivX, H.263, H.264, BD-ISO, VOB, etc. etc.
✔ HDMI versie: HDMI 1.4 (audio en video)

Kort daarna toch nog een Chromecast kunnen aanschaffen als gevolg van een foutje bij Amazon. Over de Chromecast had ik al wat geschreven, die werkt gewoon goed en is bijzonder gebruikersvriendelijk.

Bijzonder in mijn nopjes met de Chromecast, kreeg ik gisteren de MK809 III Quad Core Android Stick binnen, in een mooi metalen doosje. Was dat apparaat eigenlijk alweer vergeten.



Direct maar uitproberen.
De Android mini-pc via HDMI en USB aansluiten op de tv, makkie. De juiste input op de tv selecteren en na het opstarten, dat wel een paar minuten in beslag neemt, een heus Android scherm op tv, soortgelijk aan die op een tablet. Waar ik geen rekening mee had gehouden is het bedienen van het scherm.
Via Google+ even wat deskundigen gevraagd en op zich was de (tijdelijke) oplossing simpel. Met de draadloze muis van de laptop de eerste instellingen (wifi) aanpassen. Maar om later optimaal gebruik te maken van de kleine computer zou een bluetooth toetsenbord en muis ideaal zijn.

Kreeg ook de tip om de DroidMote Server en DroidMote Client te installeren om de Android-stick via de smartphone te bedienen. Deze optie is wat complexer, maar installeren van beide apps ging mij gemakkelijk af, dus klinkt het allemaal lastiger dan het in werkelijkheid is.



Voordat je überhaupt iets kunt installeren op je Android mini-pc, moet je eerst met je Google-account inloggen.

De DroidMote Server heeft root-rechten nodig om te functioneren,
1. daarom moet je eerst de app Supersu installeren vanaf Google Play, de gratis versie voldoet.
2. Is die installatie goed gegaan en heb je root-rechten moet je Busybox installeren vanaf Google Play.
3. Nu kun je de DroidMote server installeren, die overigens niet gratis is, kost je €1,99.
4. Nu nog de DroidMote Client (gratis) installeren op je smartphone en je kunt je mini-pc bedienen vanaf je telefoon op verschillende manier, met je vinger of via pijltjes de muis op je tv verplaatsen, toetsenbord oproepen, etc.

Ik heb zelf geen ingewikkelde acties hoeven te ondernemen, maar mocht je ergens tegenaan lopen kun je hier de DroidMote Server en Client FAQ's bekijken.



Mooi speelgoed, en hoewel er heel veel mogelijk is met de MK809 III,
weet ik nog niet of ik er veel gebruik van ga maken, eerst maar uitgebreid mee spelen.



Voor het uitsluitend bekijken van Netflix en Youtube filmpjes is de Chromecast de beste keus, zeker als je er vanuit kan gaan dat er steeds meer diensten gaan komen die de Chromecast gaan ondersteunen.
De Chromecast blijft zeker te weten ingeplugd in de tv.




Geschreven door Marco Korthout @ 20 okt. 2013 16:29
Tags
Chromecast MK809 III Mini PC Rockchip

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud