Na de torrents nu ook het usenet in the picture

Na de torrents nu ook het usenet in the picture
Ik maak al zolang ik mij kan heugen, dankbaar gebruik van het usenet, heel vroeger alleen voor het uitwisselen van gegevens en kennis, de laatste jaren eigenlijk alleen maar om tv-series en films te downloaden. Eigenlijk nooit echt gebruik gemaakt van torrents.

De echte usenetgebruikers hebben nooit pogingen gedaan om hun favoriete platform te promoten en populair te maken bij het grote publiek, het tegendeel zelf.
Lekker in de luwte, niet teveel publiciteit aan schenken.
Met een klein beetje leedvermaak volgde ik alle perikelen rondom The Pirate Bay en andere torrentsites. Heb daar regelmatig over geschreven en met kleine lettertjes schreef ik erbij: kom maar naar het usenet, veel handiger en totaal geen last van die gasten van Brein.

Ok, wil je echt lekker kunnen usenetten zul je moet betalen voor een goede usenetprovider. Daar krijg je dan een retentie van ongeveer een paar jaar voor en zijn (bijna) alle artikelen aanwezig. Zeker het geld waard. Zoek je iets, je zult het ongetwijfeld vinden in een van de vele nieuwsgroepen.

Daar lijkt nu een kentering in te komen. Ik volg zelf een paar mooie series, waarvan de meesten nog niet in Nederland uitgezonden worden. Die haal ik binnen via het usenet. Nu moet ik en vele anderen de laatste weken toch een beetje meer moeite doen om bijv. de series Arrow en Revolution te downloaden. Deze worden namelijk verwijderd door de usenetproviders, in mijn geval is dat Eweka.
Lastig, maar (nog) niet onoverkomelijk, de films en series worden gewoon onder een andere nietszeggende naam gepost.
En het is trouwens voor providers ondoenlijk om alle geposte versies te verwijderen.


Duurt soms wat langer, maar binnen krijgen we hem toch wel ;-)


De auteursrechthebbenden van films en tv-series hebben namelijk hun pijlen nu ook op het usenet gericht. Deze kunnen met zogenaamde takedown-verzoeken een provider 'verzoeken' bepaalde content van hun servers te verwijderen. En de meeste usenetproviders geven daar gehoor aan, bang als ze zijn dat ze door auteursrechtorganisaties voor de rechter worden gesleept. Niet alle providers gaan daarin mee, Xs4all bijvoorbeeld, verwijdert in principe geen downloads omdat die van mening is dat een usenetserver een cachingserver is en daarom gevrijwaard is van auteursrechtenclaims.Wordt het te gek, wordt het uitkijken naar een andere usenetprovider, desnoods in een vreemd land.
Al met al wel zonde, het was al die tijd zo rustig bij ons op het usenet.

Geschreven door Marco Korthout @ 12 nov. 2012 3:39
Tags
Usenet Torrents auteursrecht

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud