Internetproviders mogen blokkade The Pirate Bay opheffen

Internetproviders mogen blokkade The Pirate Bay opheffen
Gevoelige nederlaag voor Brein, internetproviders Ziggo en Xs4all mogen de blokkade van de torrentsite The Pirate Bay opheffen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald in het hoger beroep. In januari 2012 bepaalde een lagere rechtbank nog dat de providers de torrentsite moesten blokkeren. Ziggo-klanten kunnen de site nu al gewoon weer zonder trucjes benaderen.

Het gerechtshof oordeelde dat de blokkade van The Pirate Bay 'niet effectief' is, en een 'aantasting van het vrije ondernemersschap'. De blokkade staat volgens de rechter niet in verhouding tot wat ermee wordt bereikt. Daar komt volgens de rechter nog bij dat de providers zelf geen inbreuk maken op auteursrechten.
Stichting Brein draait op voor de proceskosten van 326.000 euro.

Reactie Xs4all
Als internetprovider is het onze taak om als neutrale partij mensen onbelemmerd toegang tot het internet te verschaffen. Door het oordeel van het gerechtshof kunnen we dit blijven doen. Wij geloven in de mogelijkheden van het internet. Juist de onbelemmerde vrijheid maakt internet tot ongekende broedplaats van nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor de entertainmentindustrie; initiatieven zoals iTunes, Spotify en Netflix laten duidelijk zien dat internet juist kansen biedt, in plaats van bedreigingen. De oplossing voor illegaal downloaden ligt niet in de inperking van de vrijheid, maar in het optimaal benutten van deze vrijheid.


De andere grote Nederlandse internetproviders, als KPN, UPC en Tele2, handhaven voorlopig de blokkade van The Pirate Bay en zullen de uitspraak in hun eigen zaak in maart afwachten.
Klanten van die providers kunnen zolang gebruikmaken van de PirateBrowser.

Geschreven door Marco Korthout @ 28 jan. 2014 20:16
Tags
The Pirate Bay XS4ALL Blokkade Ziggo

© 2022 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud