Terminologie in de filmpiraterij

Terminologie in de filmpiraterij
Nog niet zo lang geleden mocht je in Nederland nog gewoon een film downloaden uit illegale bron en deze ongestraft bekijken. Een film uploaden was al verboden. Tegenwoordig is ook het downloaden ervan niet meer toegestaan. Dat weerhoudt de warezgroepen en individuele uploaders er niet van speelfilms en tv-series te delen, veelal via bittorrent en het usenet.

Het downloaden van illegale films is ook constant in het nieuws, bijv. met onze eigen artikelen over de illegale Netflix, Popcorn Time en iedere week de top 10 van meest gedownloade films via bittorrent.
Excuses daarvoor ;)
En al die berichten over hoe eenvoudig het eigenlijk wel niet is om een filmpje of je favoriete tv-serie te downloaden en te bekijken, zet steeds meer mensen aan om het eens te proberen.
Ondanks het verbod.
En die illegale downloaders komen allemaal (warez) termen tegen als DVDSCR, Telesync, R5 en meer.

Maar wat betekenen die nu precies en welke versie kan ik het beste downloaden?

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende termen in de filmpiraterij.

CAM
Een kopie gemaakt in een bioscoop met een camcorder of mobiele telefoon. Beeld en geluid zijn vaak slecht. Het geluid wordt opgenomen met de microfoon van het apparaat. Er zijn met hoogwaardige HD-cams best wel redelijke cams te maken, maar het geluid blijft vaak bagger en en lopen soms mensen door het beeld en hoor je mensen praten en popcorn eten.
Alleen voor diegene die echt niet willen wachten op een betere versie.

TELESYNC
Een telesync is een filmkopie die opgenomen is met een videocamera in een bioscoop, vaak met behulp van een professionele camera op een statief, met een directe verbinding naar de geluidsbron, waardoor de geluidskwaliteit aanzienlijk hoger dan die van camversies.

WORKPRINT
Een workprint is een ruwe versie van een speelfilm, die door de film editor(s) worden gebruikt tijdens het bewerken van de film. Vaak beschikken dit soort onvoltooide films een digitale teller, watermerken, etc. Echter missen er ook vaak bepaalde scenes die in de uiteindelijke film wel zijn toegevoegd. Redelijk zeldzaam.
Hoewel, onlangs werd er nog een workprint verspreid van de nieuwste Doctor Who.

TELECINE
Telecine is een proces voor het omzetten van fotografische film naar video. Het is het proces dat door bijna alle filmmaatschappijen gebruikt wordt om films naar dvd om te zetten, wanneer het origineel materiaal niet al digitaal beschikbaar is. Een telecine is meestal net van iets mindere kwaliteit als een DVD.

SCREENER / DVDSCR / DVDSCREENER
Een DVDscreener (DVDSCR) is een dvd-rip van een dvd die bestemd is voor de pers, een jury of andere promotiedoeleinden. De kwaliteit is meestal iets minder dan de retail-DVD, maar over het algemeen redelijk goed. En vaak bevatten deze films terugkerende boodschappen die door het beeld heen lopen en beschikt de film alleen over 2 kanalen audio.R5
Dvd-films kunnen een regiocode bevatten, die aangeeft op welk gebied de film gericht is. De licentie voor commerciŽle dvd-spelers schrijft voor dat de spelers alleen dvd's met hun eigen regiocode mogen afspelen. Om bepaalde redenen komen sommige speelfilms en DVD's eerder uit in landen als Rusland en China. Dus is de kans groot dat je een R5 tegenkomt, een kopie van een retail-DVD uit regio 5.
Regio 5 is voor Rusland, andere voormalige landen van de Sovjet-Unie, Oost-Europa, het Indiase werelddeel, MongoliŽ, Afrika. Wanneer een R5 niet over een Engelstalige audio track beschikt, wordt deze veelal gesynchroniseerd met een Engelstalige audio track van een andere bron.

R6
Ook een R6 kom je tegenwoordig wel tegen, hetzelfde als boven, maar dan afkomstig uit China.

De regiocodes:
0 - Afspeelbaar in alle regio's
1 - Verenigde Staten, Canada
2 - Europa, Groenland, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Japan, Egypte en het Midden-Oosten
3 - Zuidoost-AziŽ, Zuid-Korea, Hongkong, IndonesiŽ, Vietnam, Filipijnen, Taiwan
4 - AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Mexico, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika
5 - Rusland, andere voormalige landen van de Sovjet-Unie, Oost-Europa, het Indiase werelddeel, MongoliŽ, Afrika
6 - China
7 - Gereserveerd voor toekomstig gebruik
8 - Internationale gebieden zoals vliegtuigen, schepen, etc.

DVD-Rip
Een DVD-rip is een kopie van de uiteindelijke final versie van een film, veelal als een AVI-bestand (Xvid codec voor video en mp3 of AC3 en eventueel DD5.1 voor de audio).

BD / BRRip / Blu-Ray / BluRay / BLURAY
Gelijk aan de DVD-Rip, alleen is de bron een Blu-ray Disc. Logischerwijs is de kwaliteit van deze rips beter dan die van de DVD-versies. BDRips kom je tegen in groottes van 700 MB en 1.4 GB (encoded in Xvid of x264) of in DVD5 of DVD9 formaat van 4.5 GB of groter (encoded in x264).
Verder hebben we de AVCHD versies met een BD mapstructuur en volledige image-bestanden als BD25 of BD50, die vaak alle originele content bevatten.DVD-R / DVDR / ISO / DVD-5 / DVD-9
Dit zijn kopieŽn van een retail versie van een film in DVD formaat, over het algemeen een kopie van de originele DVD en vaak ontdaan van het originele menu en andere extra's. Tegenwoordig is het in voor warezgroepen om een cool eigen menu toe te voegen.

HDTV / PDTV / TVRip / DSR
HDTV-rips kom je tegenwoordig veel tegen. HDTV, PDTV, DTH (Direct To Home) en DSR rips zijn kopieŽn van uitzendingen in HD-kwaliteit van digitale bronnen afkomstig zijn (satelliet, Over-the-Air, etc.) en zijn qua kwaliteit vaak nog beter dan de DVD-versie.
De TVrip is afkomstig van een analoge bron.

VODRip
VODRip staat voor Video-On-Demand Rip.
Video's die zijn opgenomen van een On-Demand service, veelal via kabel.

WEB-DL
Een WEB-DL is een film of tv-serie die is gedownload via een on-line distributie website zoals iTunes. De kwaliteit is over het algemeen best goed. De video (H.264) en audio (AC3/AAC) streams worden veelal onttrokken van het iTunes-bestand en geremuxed in een MKV container.

WEBRip
Dit zijn videobestanden die zijn geript van een DRM-vrije streaming service zoals Hulu, CrunchyRoll of het WWE Network. De kwaliteit is iets minder dan die van de WEB-DL bestanden.

WEBCap / WEB-Cap
Dit is een rip van een video van een DRM-beveiligde streaming service zoals Amazon Instant of Netflix. De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte opnamemiddelen.


Geschreven door Marco Korthout @ 13 aug. 2014 15:47
Tags
BitTorrent Usenet warez Film downloaden Terminologie film-formaten

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud