EU wil online geoblocking en andere beperkingen afschaffen

EU wil online geoblocking en andere beperkingen afschaffen
Op vakantie via het internet toch gewoon Nederlandse televisiezenders bekijken of verder gaan met je favoriete serie op Netflix? Zou mooi zijn, echter lukt dat niet altijd. Door auteursrechtelijke beperkingen is veel audiovisuele content alleen toegankelijk voor gebruikers in landen waarvoor die rechten gelden. We hebben hier te maken met geoblocking. En die geoblocking wil de EU het liefst afschaffen.

Via geoblocking wordt je aan de hand van je IP-adres de toegang verleend of ontzegd tot bepaalde inhoud. Middels een IP-adres is achterhalen uit welk land je aan het internetten bent.




Zo ziet Netflix het liefst voor alle landen waar de dienst beschikbaar is dezelfde content, echter door gecompliceerde auteursrechtelijke overeenkomsten is dat voorlopig niet mogelijk. Ook BBC iPlayer, Amazon Instant Video en zelfs YouTube hebben daar last van.

De EU heeft van het afschaffen van die digitale belemmeringen een prioriteit gemaakt.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker:
Ik zou willen zien dat iedere klant toegang heeft tot de beste deals en dat ieder bedrijf de grootst mogelijke markt kan bereiken, ongeacht waar ze zich in Europa bevinden.

Het klinkt allemaal goed, maar zo'n vaart zal het zeker niet nemen.
Ga er maar aan staan, 28 verschillende wetten, allemaal met hun eigen uitzonderingen en beperkingen op het auteursrecht.
Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes heeft zich er destijds ook tevergeefs hard voor gemaakt.

De boodschap 'deze video niet beschikbaar is in uw land' zullen we nog vaak blijven zien.

Voor vakantiegangers is een VPN nog steeds een prima oplossing. Je kunt gewoon aangeven uit welk land jij zogenaamd met het internet verbonden wilt zijn ;)

Geschreven door Marco Korthout @ 8 mei 2015 10:34
Tags
VPN EU geoblocking

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud