Toch eenvoudig online tijdens aanvallen op DNS-servers

Toch eenvoudig online tijdens aanvallen op DNS-servers
Twee dagen lang werden de DNS-servers van Ziggo onder vuur genomen door een DDoS-aanval. Veel klanten konden niet of moeilijk internetten. Door het veranderen van de DNS-server van Ziggo in een van de openbare, alternatieve DNS-servers was het probleem eenvoudig op te lossen.
Nu kun je dit handmatig doen, maar zijn er ook handige gratis tools voor beschikbaar,
zie onderaan dit artikel.




DNS
Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Hoewel dit "vertalen" genoemd wordt gaat het gewoon om opzoeken in tabellen, waarin namen aan nummers gekoppeld zijn.
DNS is een client-serversysteem: een opvrager (client) gebruikt het DNS-protocol om aan een aanbieder (DNS-server) een naam of adres op te vragen, waarop de server een antwoord terugstuurt. Het opzoeken van een nummer bij een naam wordt lookup genoemd; het opzoeken van een naam bij een nummer reverse lookup.

(wikipedia)

HOSTS
Voordat de computer de ingestelde DNS-server raadpleegt, wordt eerst het HOSTS-bestand op je computer geraadpleegd. Dit HOSTS-bestand bevat een lijst van door de gebruiker toegevoegde domeinnamen, met het bijbehorend IP-adres. Wanneer de opgevraagde domeinnaam in het HOSTS-bestand voor komt, dan wordt het daarin vermelde IP-adres gebruikt en hoeft de DNS-server ook niet geraadpleegd te worden. Het HOSTS-bestand wordt daarom veel gebruikt om contact met onbetrouwbare websites en advertentieservers onmogelijk te maken.

Hieronder vind je een drietal kleine en gratis programma's waarmee je met één klik een andere DNS-server kunt instellen.

DNS Jumper



Een kleine portable applicatie waarmee je met één klik de gebruikte DNS servers kunt veranderen. De applicatie beschikt over een grote lijst met DNS servers die je met één muisklik kunt activeren (Google DNS, Open DNS, Ultra DNS, Level 3, Open NIC, Comodo, Norton, de standaard DNS server van het systeem en nog veel meer).
DNS Jumper downloaden

Public DNS Server Tool





Hiermee kun je met één klik de DNS-instellingen aanpassen. Zo kun je supersnel wisselen tussen de DNS-server van je ISP en publieke DNS servers.
Public DNS Server Tool downloaden

ChrisPC DNS Switch



Gratis tool om met één klik tussen DNS-servers te wisselen, inclusief Anonymous DNS, Family Safe DNS, Secure DNS en meer..
ChrisPC DNS Switch downloaden



Geschreven door Marco Korthout @ 21 aug. 2015 0:22
Tags
Freeware DDoS DNS Ziggo

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud