Fan-made ondertitels illegaal, in Zweden

Fan-made ondertitels illegaal, in Zweden
In Zweden is een lang draaiende rechtszaak tegen aan lokale ondertitelingswebsite beëindigd. De rechtbank heeft bepaald dat het distribueren van ondertitels voor film en tv-series illegaal is, zelfs als deze belangeloos door fans gemaakt zijn.

De zaak tegen Undertexter.se is in 2013 voor de rechter gebracht, nadat de politie de servers van de site in beslag had genomen. De zaak was aangespannen tegen de eigenaar van de site Eugen Archy voor het breken van de wetgeving op de auteursrechten.




De rechtbank moest beslissen over een zaak waarbij de ondertitels die op site beschikbaar waren, niet waren geript van de originele DVD's, maar door de fans waren gemaakt (fan-made). Als verweer werd het argument aangedragen dat onder de artwork "movie" alleen de audio- en videotracks vallen, echter was de rechtbank het er daar niet mee eens. De rechtbank vindt dat het converteren van een audio track naar geschreven vorm, ook het vertalen daarvan, nog steeds de originele auteursrechten van de film bevat. En dus is het distribueren van dit soort materiaal een inbreuk in de auteursrechten van de filmstudio.

Archy moet 217'000SEK (ongeveer €22800) betalen aan de auteursrechtenhouders.

Geschreven door Marco Korthout @ 16 sep. 2017 20:59
Tags
Ondertitels Zweden illegaal

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud