Hoe maak je schermafdrukken (screenshots) in Windows 10

Hoe maak je schermafdrukken (screenshots) in Windows 10
Schermafbeeldingen of schermopnamen zijn essentiŽle hulpmiddelen voor elk goed besturingssysteem. Af en toe moet je iets op je scherm kopiŽren voor later gebruik en schermafbeeldingen zijn de eenvoudigste en meest veelzijdige manier om belangrijke informatie of afbeeldingen op te slaan.

Ook Windows 10 biedt het naken van screenshots out of the box, maar het beschikt over meer opties dan alleen de knop Print Screen (PrtScn, PrtSc, PrintScr, enz.). Hier een handvol verschillende manieren waarop je kunt profiteren van de screenshotfuncties van Windows 10.
1) Misschien is de meest bekende schermafdrukfunctie in Windows gewoon het drukken op de Print Screen-knop (soms met de toevoeging van de Functie (fn) -knop) op je toetsenbord. Hiermee wordt de volledige, huidige bureaubladweergave op het klembord opgeslagen. Je kunt de afbeelding vervolgens in programma's als Paint plakken en deze naar eigen inzicht bewerken.

2) Door tegelijkertijd op de Windows-knop en Print Screen te drukken, kun je de gemaakte schermafdruk op de harde schijf van je computer opslaan zonder deze te bewerken of een naam te geven. Afbeeldingen worden automatisch opgeslagen in je map Screenshots onder Afbeeldingen.

3) Je kunt een screenshot van een enkel venster maken door het venster te selecteren en gelijktijdig op Alt- en Print Screen-knoppen te drukken. De afbeelding van het venster wordt opgeslagen op je klembord, waar je het in je favoriete grafische editor kunt plakken.

4) Als je een Windows-tablet of een ander Windows-apparaat zonder toetsenbord gebruikt, kun je nog steeds een screenshot maken. Druk tegelijkertijd op de Windows-knop en volume-omlaagknop en het apparaat slaat een schermafbeelding op in de map Screenshots in de map Afbeeldingen, net als op een pc.

5) Om een ​​screenshot te maken van elke willekeurige plaats op het scherm, druk je op Windows + Shift + S. Een cursor verschijnt en u kunt het deel van het scherm dat je wilt vastleggen slepen. De afbeelding wordt opnieuw opgeslagen op je klembord.

Als je meer opties nodig hebt, zoals verschillend gevormde schermafbeeldingen, bewerkingsopties, vertraagde opnames of markeerhulpmiddelen, kun je het Knipprogramma gebruiken, dat standaard wordt geleverd met Windows 10.

7) Als je tijdens het spelen van het spel een schermopname wilt maken, kun je de Xbox-app van Windows 10 gebruiken om een ​​schermafbeelding te maken. Je kunt de Gamebalk starten door op Windows + G te drukken en je kunt een opname maken door op het camerapictogram (of Windows + Alt + PrtSc in spel) te drukken. Deze opnames bevatten alleen het gamevenster en worden opgeslagen in de map Captures die u vindt onder de map Video's.
Als er niets gebeurt wanneer u op de Windowstoets + G drukt, controleer dan de instellingen van de gamebalk. Open the Xbox-app en selecteer Instellingen > Gamen. Controleer of Gameclips opnemen, schermopnamen, en uitzending met de gamebalk is ingesteld op Aan.

Als geen van deze mogelijkheden voldoet aan je behoefte bij het maken van schermafbeeldingen, zijn er veel tools van derden beschikbaar voor Windows 10. Je vind de schermafdruksoftware hier.


Geschreven door Marco Korthout @ 22 jan. 2019 4:59
Tags
screenshots Windows 10 schermafdrukken gamebalk

© 2023 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud