Pirate Bay oprichter gearresteerd in Cambodja

Pirate Bay oprichter gearresteerd in Cambodja
Eén van de vier oprichters van the Pirate Bay, Gottfrid Svartholm, is afgelopen donderdag in Cambodja gearresteerd. Zijn arrestatie is door zijn advocaat bevestigd aan de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

De Zweede computerspecialist en hacker Per Gottfrid Svartholm Warg (17 oktober 1984), alias anakata, staat op een internationale lijst van gezochte criminelen, aldus de raadsman. In april 2009 werd de oprichter met drie andere mannen veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een geldboete.




Drie van de vier oprichters van de website de Pirate Bay verloren in 2010 het hoger beroep dat zij tegen hun veroordeling hadden ingesteld. Het hof verlaagde wel hun gevangenisstraffen, maar verhoogde de boete van 32 naar 46 miljoen kroon (bijna 5 miljoen euro).

Warg most zich begin dit jaar melden in Zweden om zijn celstraf uit te zitten, waar hij niet voor kwam opdagen. Om gezondheidsredenen zou Warg niet bij de rechtszaak geweest zijn en ook nu zou zijn gezondheid te slecht zijn. Hij is echter bij verstek veroordeeld omdat er geen medische bewijzen getoond konden worden.

Cambodja overweegt uitlevering, ondanks dat het geen uitleveringsverdrag heeft met Zweden. Het land heeft om details gevraagd over de zaak tegen Svartholm Warg om zijn uitlevering in orde te maken.



Warg woont al een tijdje in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh en schijnt gewerkt te hebben voor Arocore, een IT-bedrijf betrokken bij de ontwikkeling van online casino software.

Update
Blijkt volgens TorrentFreak dat op dezelfde dag dat Warg gearresteerd werd, ook Ambassadeur Ron Kirk, Obama's belangrijkste onderhandelaar voor handel, in Cambodja op bezoek was. Op z'n minst een interessant aspect in deze. Zo zou een tijdje terug Demonoid gepland offline zijn gehaald bij het bezoek van de vice premier van de Oekraïne Valery Khoroshkovsky.
En misschien heeft Kim Dotcom wel gelijk als hij telkens beweert dat belangrijke personen in Hollywood veel druk uitoefenen op de belangrijkste man van de VS.

Desalniettemin werd gisteren bekend dat Zweden het verzoek heeft gedaan aan Cambodja voor de arrestatie van Svartholm Warg.

De banden tussen de VS en Zweden zijn erg sterk, kijk maar naar de soap rond Julian Assange.



Bron

Geschreven door Marco Korthout @ 3 sep. 2012 11:03
Tags
The Pirate Bay Per Gottfrid Svartholm Warg Cambodja

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud